Red Karmen 14/21, 1kg
Add to cart
Luk (lat. Allium cepa) je jedna od najstarijih povrtlarskih kultura poznata po specifičnom ljutom okusu i jakom mirisu.
Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk.
Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogriješiti niti s jednom sortom.
Smatra se da potječe iz Azije. Bio je jedna od rijetkih namirnica koja se nije kvarila tijekom zime zbog čega je odmah osvojio značajno mjesto u prehrani.
Kako se širio drugim kontinentima postao je nezamjenjiv i u drugim kulturama te iznimno popularan u medicinskim krugovima gdje se koristio za liječenje niza bolesti.
Egipćani su ga čak i štovali te su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost.
Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.
Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama.
Sastoji se od 89% vode, 9% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, te minimalne količine proteina i masti.
Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji potpomažu zdravu floru u crijevima.
Luk je dobar izvor:
- dijetalnih vlakana
- vitamina C - važnog za imunitet i lijepu kožu
- vitamina B6 - važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca
- folne kiseline - esencijalne za stvaranje stanica
- kalija - blagotvornog za tlak i zdravlje srca
- mangana - za zdravlje tkiva i kostiju